Dünyada en çok bulunan madenlerden bir tanesidir. Silis kumu yüksek sertliktedir. Ülkemizin çogunlukla Trakya ve sile bölgelerinde bulunur. Madenlerin karakter yapisina ve bölgelere göre bünyelerindeki silis oranlari, kimyasal yapilari ve sertlik oranlari degisir. Silis kumlari nemli ve kuru olarak sanayide kullanilabilir. Silis kumlarinin kullanim alanlari çok çesitlidir. Insaat sektörünün birçok alaninda hammadde olarak kullanilir. Ayrica temel olarak filtre kumu, döküm kumu ve cam üretiminde silis kumu kullanilmaktadir. Silis kumu genellikle sari, gri, bej ve beyaz renklerdedir.
Genellikle silis kumunun kuvars kumundan farki nedir diye sorarlar. Kırma olmayan kuvars kumları hariç doğal kuvars kumu ve silis kumu arasında bir fark yoktur. Silis kumunun içerisindeki silisyum dioksit ve demir oksit oranlarına göre nitelikleri artar veya azalır.
Maden ve Sanayi sektöründe Kum’un her çeşidi ile Türkiye’nin en büyük Spor Sahalarına, Oyun Alanlarına, Jokey Kulüplerine, Arıtma Tesislerine, Kumlama Firmalarına, Havuz Filtre Sistemlerine, Boru Firmalarına hizmet vermektedir.
Silis Kumu Nedir?
Silis kumu, kuvarsça zengin magmatik, metamorfik kayaçların ayrışması sonucu oluşan 2 mm’den küçük kuvars tanecikleridir. Silis Kumu ana elementi silisyum (Si) yeryüzünde çokça bulunan madenlerden bir tanesidir. Atom numarası (proton sayısı) 14’tür. Yoğunluğu 2,33 g/cm3’dür. Silisyum doğada siliksat asidi (mSiO2.nH2O) ve tuzları halinde kum formunda, kuvarsit veya kuvars (SiO2) şeklinde bulunabilmektedir. Diyamanyetik (manyetik olmayan) özelliğe sahip bu element yüksek sertliktedir. Madenlerin karakter yapısına ve bölgelere göre bünyelerindeki silis oranları, kimyasal yapıları ve sertlik oranları değişir. Silis kumu genellikle sarı, gri, bej ve beyaz renklerdedir. 0-100 mikron ila 100-120 AFS’den 10-15 AFS’ye kadar 50 microndan 1mm kadar her renk ve boyutu bulunur. TS EN 12904 silis kumu; filtre kumu ve plaj kumu olarak da kullanılır.
Yeryüzünde bulunan dünyanın en sert madenlerinden biri olan silis kum günümüzde en çok ihtiyaç duyulan madenlerin en başında gelmektedir. Kimyasal formülü SiO2 olarak bilinen bu kumlar ekonomimizde, sanayimizde, spor alanlarında, eğlence alanlarında cam, sanayi, boru sanayi, ağır sanayi olmak üzere çok çeşitli faaliyetlerde kullanılmaktadır.
Doğal olarak çıkarılan maden çok özel yıkamlardan geçirildikten sonra kil ve milden temizlenip en saf haline getirilir daha sonra eleme safhasına geçerek hidrosizer vasıtasıyla 0,05 mikrondan 3mm ve katmanları olan 5mm 8mm 20-30 mm lere kadar ayrıştırılarak kurutma fırınına verilerek nemden arındırılır.
Silis Kumu’nun Kuvars Kumu’ndan Farkı Nedir?
Genellikle silis kumunun kuvars kumundan farkı nedir diye sorarlar. Kırma olmayan kuvars kumları hariç doğal kuvars kumu ve silis kumu arasında bir fark yoktur. Silis kumunun içerisindeki silisyum dioksit ve demir oksit oranlarına göre nitelikleri artar veya azalır.
Silis Kum, minimum %98 SIO2 içermektedir. Silisyum ve O2 dünyada en çok bulunan elementlerdendir ve birlikte Silika`yı, dünyada kaya formunda bulunan üç mineralden birini oluşturur. Silika 3 ana kristal formunda bulunur. En çok mineral Quartz formunda bulunur. Fakat bu cevher aynı zamanda kristobolit ve tridimit halindedir. Bu cevherler sıcaklığa ve kimyasal etkilere karşı çok dayanıklıdır. Bu özelliğinden dolayı endüstrilerin farklı kollarında her zaman kullanılır.
Kullanım Alanları
Silis kumu nerede kullanılır sorusunun cevabı olarak silis kumlarının kullanım alanları çok çeşitlidir. Silis kumunun endüstriyel olarak farklı sektörlerdeki kullanımını ve pazarını belirleyen en önemli kısıtlayıcı faktör demir ve titan içeriğidir. Silis kumları içeriğindeki safsızlıklara ve tane boyutuna bağlı olarak; Sanayide, Kumlamada, İnşaat sektörünün birçok alanında hammadde olarak kullanılır. Ayrıca Silis Kumu çok yönlü kullanım alanları olması ile bilinen bir maden olması sebebiyle cam üretiminde, çimento, deterjan, plastik, seramik, elektronik, boya, döküm ve metalürji sanayilerinde, fayans-seramik Yapıştırıcıları, Derz Harçları, Yüzey Sertleştiricileri, Cam Yünü Üretimi, Elyaf Takviyeli Prekast İmalatı, sanayi boyaları, yol işaretleri sektörlerinde kullanılmaktadır.
Silis Kumunun Özellikleri
Silisyum dioksit SiO2 olarak müsemma ve doğada oldukça fazla bulunan serbest kuvars halinde ufalanmış halde yada ufalanmamış halde veya silikatlarla birleşmiş halde bulunan bir bileşiktir. Renksiz tatsız ve fizyolojik olarak ineet bir madendir. Suyun içine atıldığı zaman sitte ve alkalide çözülmemek ile beraber sadece hidrojen florürde ve yavaş yavaş bir şekilde sıcak fosforat asitte çözünür. Silis tanecikleri oldukça sert ve 7 mohs sertliğe havi olmakla birlikte saydam bir yapıya sahip olması hasebiyle 1600 derecede erir. Bu sayede döküm sanayinin temel taşını oluşturmaktadır. Cam sanayi dolgu malzemesi, zımpara yapı kimyasalları arıtma sanayinin temel taşı olarak kullanılmaya devam etmektedir. Silis Kum yüksek aşınmaya, hava şartlarına dayanıklı ve yüksek kimyasal kararlılığa sahiptir.
Silis Kumunu Bizden Almanın Avantajları
Tuna silis kumları rengi, kimyasal saflığı (min.%99 SİO2) labaratuvarlarımızda analiz yapılarak yapı endüstrisinde istenilen performansta ürünlerin imalatını sağlar. Ürünümüz kalite standartlarında TS EN 12904’e uygun, TSE belgelidir bu yüzden Plajlarda ve Çocuk Oyun Havuzlarında güvenle kullanıma uygundur. İstenilen evsafa göre kum imalatımız vardır. Her türlü mikron kum imal edilmektedir. Sevkiyat aşamasında bigbag li olarak yada 25 kg lık paketler halinde veyahut silobas araçlarla müşterinin stok tanklarına hava yardımı ile boşaltılır. Üretim ve sevk aşamalarında sürekli olarak laboratuvarda elek, kil, nem ve silis analizlerine tabi tutulur. Silis kumu fiyatı ve ton fiyatı için ve tedariği için lütfen bizimle iletişime geçin.
Silis Kumlarının Zararları
1 adet Si ve 4 adet O atomundan oluşmakta olup, 3 boyutlu 4 yüzlü şekil olarak dizilmiştir. Si atomu bu şeklin merkezinde olmakla beraber O bu şeklin köşelerinde yer almaktadır. Sıcaklık, basınç ve doğal etkenler bu şeklin bozularak başka şekiller almasına sebep olabilir. Sudaki çözünürlüğü oda sıcaklığında 6-11 mg/cm3 (SiO2) olarak değişir ve bu özelliğine etki eden faktörler;
- Partikül Sayısı-Büyüklüğü-Şekli
- Solüsyon Sıcaklığı
- Viskozitesi
- pH ve Bünyesinde bulunan diğer mineraller ve özellikleri.
Mesleki açıdan silis tozuna maruz kalmak ciddi ancak çoğu zaman önlenemeyen bir sağlık sorunu olabilmektedir. Dolayısı ile silis tozunu maskesiz güvenlik önlemi almadan solumak sakıncalıdır.